Γράφει η Κύρα Πουλίδου,

1

          Πρόκειται για μία ετήσια συνάντηση ηγετών, διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ακτιβιστών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου αλλά κυρίως αυτών της ακαδημαϊκής κοινότητας, η δυναμική εισροή των οποίων αυξάνεται κάθε χρόνο στο συνέδριο του Στρασβούργου. Όλοι οι συμμετέχοντες, προσκαλούνται να συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις της δημοκρατίας σε όλες τις πτυχές της, που συναντώνται σε όλο τον κόσμο. Οι ιδέες που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στα πλαίσια του παγκόσμιου φόρουμ, ενημερώνουν το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλών εταίρων της, στον τομέα της δημοκρατίας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

          Ξεπερνώντας τους εκατόν πενήντα, σε αριθμό, οι ομιλητές της διοργάνωσης, οι οποίοι με τους συμμετέχοντες αποσκοπούσαν μέσω των έντονων συζητήσεων, στην ανασύσταση του τρόπου σκέψης για τη δύναμη του δημοκρατικού πνεύματος. Οι νέοι εκπρόσωποι από κάθε γωνιά του κόσμου, συσπείρωσαν τις δυνάμεις τους, έχοντας ως κίνητρα την πυγμή και τεράστια επιθυμία για βελτίωση, έδωσαν ελπίδα και βεβαιότητα, ακόμη και στις πιο καταξιωμένες προσωπικότητες, για επαναπροσδιορισμό των δημοκρατικών αρχών και αξιών, για ένα καλύτερο αύριο. Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί μία ευκαιρία, οι άγνωστες ιδέες να γνωστοποιηθούν, να καλλιεργηθούν και να προωθηθούν, ανεξαρτήτως γνωστικών πεδίων και επιπέδων. Αξιοσημείωτος ήταν ο πόθος των νέων να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εχθρότητας και τρομοκρατίας, εμπλεκόμενοι σε κάθε συζήτηση, σε κάθε ομιλία και κάθε απόφαση που πάρθηκε, ενστερνιζόμενοι τη δημοκρατία σε όλο το φάσμα της.

2Πώς μπορούν οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα να αναθεωρηθούν με ασφάλεια;

          Η ερώτηση αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον όλων και αποτέλεσε τον άξονα των περισσοτέρων συζητήσεων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντιμετωπιστούν δημοκρατικά, οι άμεσες απειλές του βίαιου εξτρεμισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά το διαδικτυακό έγκλημα και τον εχθρικό λόγο (“hate speech”, αποτελεί από το 2012 την καμπάνια των νέων της Ευρώπης, η οποία πήρε παράταση έως το 2017).

3

         Στόχος και πρόκληση αποτελεί η εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας από τους νέους ανθρώπους, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό, η εξασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και τον έλεγχο. Άμεση χρίστηκε η ανάγκη για δημοκρατική απάντηση, η οποία θα κάλυπτε όλους τους ενδοιασμούς και τους φόβους του κόσμου γύρω από τα πολιτικά τεκταινόμενα. Μόλις τέσσερις (4) ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου στην περιοχή της Αλσατίας, η Ευρώπη είχε δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επισημαίνοντας την επείγουσα αναθεώρηση της δημοκρατικής όψης ανά τον κόσμο, καθώς η ανησυχία των πολιτών αυξήθηκε δραματικά, έκτοτε. Παρευρισκόμενος ο γάλλος υπουργός της εξωτερικής ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας του, Harlem Desir, τόνισε με αφορμή τα βαρυσήμαντα επεισόδια πως, «..η δημοκρατία μπορεί να κερδηθεί μόνο αν πηγαίνει χέρι-χέρι με τον αγώνα για κοινωνική ισότητα». Το κύριο μήνυμα που αντανακλούσε τις καθημερινές τραγωδίες στις μεσανατολικές χώρες, με αφορμή των γεγονότων στη Γαλλία, ήταν συνοψίζοντας, «η Δημοκρατία μας χρειάζεται και εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να την ενδυναμώσουμε και να την επεκτείνουμε περιλαμβάνοντας ακόμη τους ανθρώπους που θέλουν να την ‘σκοτώσουν’».

5

          Πολίτες και πολιτικοί, βρέθηκαν αντιμέτωποι με καίρια, σύγχρονα προβλήματα και ανησυχίες, καθώς οι δημοκρατίες είναι αρκετά ευαίσθητες καθώς αντιμάχονται με μία μεγάλη ποικιλία απειλών, η οποία προσδιορίζεται από εξτρεμιστικές βιαιοπραγίες σε οικονομικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντολογικό και γεωπολιτικό ρίσκο.

 6

          Η ασθενής εξασφάλιση προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών σε μία «εποχή τρόμου», αποτέλεσε μία από τις κύριες θεματικές του τριήμερου συνεδρίου (18-20/11/15). Μία άλλη θεματική αφορούσε τη διατήρηση της ασφάλειας σε υψηλό επίπεδο και την άσκηση εποπτείας υπό δημοκρατικών ενεργειών, συνοδευόμενη με πολλά εργαστήρια. Τέλος, μία άλλη πρόκληση επικεντρώθηκε στην απελευθέρωση της κοινωνίας από τον φόβο, στοχεύοντας στην καλλιέργεια της επιθυμίας για ελευθερία.

7          Το φόρουμ αυτό, περιλάμβανε και ένα Hackaton (ένας όρος που συνδυάζει ένα-hack/λύση και τη λέξη μαραθώνιος) για τη δημιουργία μίας θερμοκοιτίδας στη δημοκρατική καινοτομία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του μαραθωνίου ήταν να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αύξηση του αντίκτυπου και μέσω των διαδικασιών λήψης αποφάσεων να επιτευχθεί μία ριζοσπαστική και καινοτόμα ιδέα. Σε αυτό το hackaton, συμμετείχαν μόνο αντιπρόσωποι ομάδων και των τοπικών φορέων, ένας εκ των οποίων Έλληνας, ο κύριος Αντώνης Δ. Σαουλίδης, εκπροσωπώντας την περιοχή Νεάπολης-Συκέων της Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας την επιθυμία για δημοκρατική καινοτομία και συνεργασία για προώθηση της συμμετοχής των νέων σε τοπικό επίπεδο.

         Αποτυπώνοντας μερικές αξιοσημείωτες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους:

8          Michaëlle Jean, εκπρόσωπος της περιοχής των γαλλόφωνων του Καναδά, στη συζήτηση σχετικά με την ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας και ασφάλειας, τόνισε την ανάγκη της υπερίσχυσης του γενικού από το ατομικό συμφέρον, όπως επίσης, «Αυτό το έτος και το τελευταίο, έχουμε δει μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις, υποκινούμενες από το μίσος, μίας σφοδρής απόρριψης της διαφοράς και ενός παράλογου φανατισμού που οδηγούν τους δράστες να ‘χτυπήσουν’… Πρέπει όλοι να παραμείνουμε ενωμένοι, σαν μία γροθιά!..»

9

          Η Tawakka Kaman, δήλωσε εξ ονόματος όλων των μουσουλμάνων και των αράβων πως «Το Ισλάμ είναι μία θρησκεία, όπως και οι άλλες θρησκείες, ειρήνης και αρμονίας και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται η ισλαμική κοινότητα με τους τρομοκράτες».

10

          Κατά την λήξη του Παγκόσμιου Φόρουμ, απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Βραβείο της Δημοκρατικής Καινοτομίας στη σουηδική πρωτοβουλία «Περισσότερες από μία ιστορία…», ενώ δεύτερη ήρθε η ελληνική ιδέα σχετικά με τους φυλακισμένους της Πάτρας.

         Συμπερασματικό μήνυμα:

          Αναθεματισμός και ανασκόπηση της Δημοκρατίας και των αξιών της, θέτοντας ως άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πολίτες.

Advertisements