Γράφει ο Ζαχαριουδάκης Ηλίας

Το βράδυ της Παρασκευής ο στρατός αποπειράθηκε πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της απόπειρας έγινε στις 23:25 της Παρασκευής. Λίγες ώρες αργότερα η δυναμική που έδειχνε να το διακατέχει, αρχίζει να χάνεται. Στις 02:51, η κρατική τηλεόραση ανακοινώνει την λήξη του πραξικοπήματος, ωστόσο οι εντάσεις, εκρήξεις και η βία συνεχίζουν. Όταν πια εμφανίζεται δημοσίως ο Ερντογάν, η ισσοροπία έχει… αποκατασταθεί. Τα πάντα πια είναι θέμα χρόνου ώστε η πολιτική ομαλότητα να επανέλθει.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία έχει… αποτελέσματα τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό της Τουρκίας:

«Έσω»: Λευκή επιταγή για ανεξέλεγκτη δράση

Η ανατροπή του πραξικοπήματος, δίνει την δυνατότητα στο καθεστώς Ερντογάν να επιβάλει την θέληση και τις εκκαθαρίσεις του στο «παρακράτος» που δεν ελέγχει.

Είναι η αφορμή και δικαιολογία ώστε να επιβάλει διακριτικά και μη, οποιαδήποτε σκληρή ή πολύ σκληρή τιμωρία σε οποιονδήποτε έχει, ηθελημένα ή όχι, διαφορετική άποψη.

«Έξω»: Η καλή Τουρκία είναι αυτή του Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, όλες οι μεγάλες δυνάμεις παγκοσμίως, τάχθηκαν στο πλευρό της νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης και της πολιτικής ηρεμίας.

Η ανακοινώσεις «υποστήριξης» ήρθαν από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ όπως και από την Γερμανία και Γαλλία…

Ειδικότερα μετά από τις πράξεις μετάνοιας και διαλλακτικότητας με Ρωσία και Ισραήλ αντίστοιχα, το καθεστώς Ερντογάν κατάφερε να διατηρήσει το χρίσμα του καταλληλότερου από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Επομένως η νίκη ενάντια στο πραξικόπημα είναι μία νίκη σε πολλά και ουσιαστικά επίπεδα. Μία νίκη που επιβεβαιώνει αφενός την ισχυρή  και αδιαμφισβήτητη επιρροή Ερντογάν παντού και αφετέρου την συνέχεια των εχθροπραξιών και αντεκδικητικού αιματοκυλίσματος.

Αναμφίβολα υπάρχουν ερωτήματα

Ερωτήματα τα οποία υφαίνουν… αμφιβολίες αναφορικά με την γνησιότητα του πραξικοπήματος που αποπειράθηκε.

Στο (εξαιρετικά σύντομο) πραξικόπημα εξελίχθηκαν όλα τόσο ευνοϊκά προς το πρόσωπό του Ερντογάν, θαρρείς και το οργάνωσε ο… ίδιος.

 

ΥΓ. «Οι «μάχες» μεταξύ πολιτών και στρατιωτών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα είχαν τραγικό απολογισμό, καθώς 265 πολίτες και στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους.«

 

 

Advertisements