Γράφει ο Γιώργος Ρίζος

Επιεικής χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά σχετικά με την υπόθεση «Noor 1»,  κατά την οποία μεταφέρθηκαν στη χώρα 2.1 τόνοι ηρωίνης τον Ιούνιο του 2014, καθώς στο σύνολο των 32 κατηγορουμένων οι 17 κρίθηκαν αθώοι, ενώ ορισμένοι φερόμενοι και ως πρωταγωνιστές στην υπόθεση, απήλαυσαν στην καταδίκη σε απλή συνέργεια κατά τη μεταφορά του εμπορεύματος παρά τα αποδεικτικά στοιχεία για την ενεργότερη συμμετοχή τους.

Αυτή είναι η κατάληξη μιας υπόθεσης που γεννάται πριν δύο χρόνια και αποσιωπήθηκε από πολλούς και κυρίως από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

Αξίζει, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε μια αναδρομή και σαν μέσα από έναν «αόρατο μανδύα» να παρακολουθήσουμε το χρονικό της εν λόγω υπόθεσης, ώστε να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται.

Ιούνιος του 2014

Η πολιτική επικαιρότητα τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς.

Η κυβέρνηση Σαμαρά παρακμάζει σταδιακά, ενώ η πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές γεμίζει με ελπίδα τους πολίτες για την έλευση μιας νέας κατάστασης – μιας αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα ο Γιάννης Μώραλλης και ο Αχιλλέας Μπέος παίρνουν τα ηνία του Πειραιά και του Βόλου αντίστοιχα.

Το σκηνικό έρχεται να αλλάξει μια είδηση «μεγατόνων» και αφορά στο πλοίο «Noor 1», το οποίο μετέφερε και εισήγαγε 2.1 τόνους ηρωίνης στην Ελευσίνα.

Η διαδρομή του πλοίου ξεκίνησε από το Ντουμπάι στις 27/4/2014, σταμάτησε στο Ατζμάν για μικροεπισκευές και συνέχισε την πλεύση του μέχρι 25 μίλια έξω από το Αλ Χαάντ όπου πραγματοποίησε και μεταφόρτωση της ηρωίνης από λάντζα που ήλθε από το Ιράν ή το Πακιστάν.

Στη συνέχεια, διέσχισε τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά θάλασσα, παρέμεινε επί 20 ημέρες στο Σουέζ, πραγματοποιώντας την άφιξή του στην Ελευσίνα στις 7/6/2014 με την αιτιολογία της επισκευής, αφού ο καπετάνιος λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει μηχανική βλάβη.

Η αποκάλυψη έγινε λίγες μέρες αργότερα στη βίλα της Φιλοθέης και σε αποθήκη του Κορωπίου όπου με τη βοήθεια της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), οι αρχές ανακάλυψαν έναν τόνο, 133 κιλά και 320 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ η δεύτερη ποσότητα, που ανερχόταν στα 986 κιλά και 600 γραμμάρια ανακαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα σε αποθήκες επιχειρήσεων του Κορωπίου.

Στο σύνολό της η ποσότητα έφτανε τους δύο τόνους και 120 γραμμάρια, ποσότητα η οποία κρίθηκε ως η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό και ίσως παγκόσμιο έδαφος.

Συγκεκριμένα αξιωματικός ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «με τον τρόπο απόκρυψης της συνολικής ποσότητας ηρωίνης των δύο τόνων και 120 γραμμαρίων στο δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας», προσθέτοντας ότι το φορτίο έφυγε από συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα και φορτηγά.

Οκτώβριος του 2015

Ξεκινάει η δίκη για την υπόθεση «Noor 1» ύστερα από μια σειρά μυστηρίων, που όμως συνδέονταν με την εν λόγω υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, δολοφονημένη βρέθηκε η 19χρονη Αρχού Σερίφι Ζιντάστι, η οποία φερόταν ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση, αλλά και ο Ιρανός Αχμέντ Σαχίντ, ο οποίος ύστερα από το βράδυ που πραγματοποιούνταν συλλήψεις διέφυγε μυστηριωδώς από την Αθήνα.

Επίσης, στον Ερυθρό Σταυρό κατέληξε ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό 41χρονος, τουρκικής καταγωγής, Σερχάν Μπασκάλ, που εθεωρείτο από τους «εγκεφάλους» της διακίνησης των 2,1 τόνων ηρωίνης, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και ο 32χρονος Ινδός μηχανικός του πλοίου, Σιράσταβα Ντεμπράτ Kουμάτ, που βρήκε θάνατο στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζανείου Νοσοκομείου.

Ο πρώτος κύκλος των ανακρίσεων κλείνει και το θέμα περνάει στα ψιλά γράμματα μέχρι ν βγουν νέες πληροφορίες και καταγεγραμμένες συνομιλίες στο προσκήνιο, και συνεπώς να συγχωνευθούν δικογραφίες.

Τα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να κρατούν αποστάσεις και ο φόβος άρχισε να πρυτανεύει.

Ειδήσεις που αφορούσαν παραιτήσεις δικαστών, ύποπτες σχέσεις αυτών με τους υπόπτους της υπόθεσης και μεταθέσεις λιμενικών μπήκαν κάτω από το χαλί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι προ ολίγων ημερών επισκέφθηκαν την Ελλάδα Ολλανδοί αξιωματούχοι ώστε να διαλευκάνουν υποθέσεις δολοφονιών που διενεργήθηκαν στη χώρα αυτή, που φέρεται να σχετίζονται με το «Noor 1», το οποίο υπολογιζόταν ότι θα κατέληγε εκεί με μια συγκεκριμένη ποσότητα ηρωίνης.

Εν κατακλείδι, ως απότοκο της υπόθεσης «Noor 1»  έχουμε μια ολοκληρωμένη δίκη κατά την οποία ωστόσο δε δόθηκαν ποτέ πληροφορίες σχετικά με την αγοραπωλησία του εμπορεύματος, τους παράγοντες και τους μεσάζοντες αυτού, τα αίτια των μυστηριωδών φόνων, αλλά και μια εικόνα της μεταφοράς της ηρωίνης στα Αραβικά Εμιράτα, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ολλανδια.

Advertisements