«Φόβος δεν μπορεί να μην υπάρχει απέναντι στο κτηνώδες μίσος και την ωμή βία αλλά δεν πρέπει να υπαγορεύει τις πράξεις σου, γιατί τότε έχεις ήδη νικηθεί.»

Συνέντευξη του Λουκά Σταμέλλου στην Αθηνά Θανάση


Ποια η ταυτότητα και οι στόχοι του OmniaTV; Υπάρχει κάποια σύνδεση με το Παρατηρητήριο Golden Dawn Watch;


Από το 2011 ασχολούμαστε με ένα site το OmniaTV, το οποίο το διαχειρίζεται μια παρέα ανθρώπων που γνωρίστηκε μέσω διαδικτύου την εποχή των blogs και που ενδιαφέρεται για διάφορα ζητήματα ενημέρωσης. Η ομάδα διαχείρισης αριθμεί 8-9 ενεργά μέλη εντός και εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν και μέλη της πλατφόρμας του online κομματιού που δεν εμπλέκονται άμεσα με το OmniaTV.


Η αρχική σκέψη ήταν πολύ ασαφής: μια online πλατφόρμα στην οποία θα γίνεται ελεύθερα χιούμορ, σάτιρα, θα υπάρχει άποψη, θα γίνονται εκπομπές. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιήσεις με μια μικρή ομάδα κάτι τόσο χαώδες και μεγαλεπήβολο. Δεν είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι. 

Το OmniaTV επιδιώκουμε να έχει μια άλλη ματιά, πιο κοινωνική. Ένα κομμάτι του ΟmniaTV είναι και το web tv. Τρέχουμε την σειρά για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και έχουμε κάνει τα ντοκιμαντέρ “Ερείπια (Ruins) – Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης” και Golden Dawn: A Personal Affair”, που τα διαθέτουμε πάντα με άδεια Creative Commons Attribution – Non-Commercial – Share Alike 4.0 International, και την ταινία “Άπληστον Κέρδος” του Γιάννη Καρυπίδη.

Σε κάθε περίπτωση το OmniaTV δεν πρέπει να συγχέεται με το εγχείρημα του Golden Dawn Watch. Εμείς χρησιμοποιούμε την κάλυψη του Παρατηρητηρίου (χωρίς να έχουμε άμεση εμπλοκή με αυτό) για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με σκοπό να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση στο τέλος κάθε εβδομάδας -κάθε Παρασκευή- και καλούμε για σχολιασμό είτε παρατηρητές και συνηγόρους της πολιτικής αγωγής για να κατατοπίζουν σε νομικά θέματα και να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα εντός κι εκτός της δικαστικής αίθουσας είτε δημοσιογράφους και δικηγόρους-μέλη του Παρατηρητηρίου.


Πώς έγινε η πρώτη επαφή με την Angélique Kourounis; Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να αναλάβετε την παραγωγή του Golden Dawn: A Personal Affair;


Την Angélique τη γνωρίσαμε όταν έκανε ένα θέμα για τα νέα μέσα και τη δημοσιογραφία των πολιτών, και κάποια στιγμή γνωριστήκαμε προσωπικά και γίναμε και φίλοι. 

Το 2014, μας είπε ότι θέλει να κάνει την ταινία που είχε στο μυαλό της για τη Χρυσή Αυγή και κανένα από τα μέσα με τα οποία συνεργαζόταν δεν την αναλάμβανε. “Θα σας ενδιέφερε να είστε εσείς η ομάδα παραγωγής;”, ρώτησε. Και η απάντησή μας; “Πλάκα κάνεις. Προφανώς και θέλουμε.” Aποφασίσαμε να το κάνουμε γιατί μας ενδιέφερε το θέμα. Έτσι, είδαμε το υλικό και ξεκίνησε ο Αντώνης να κάνει την αντιγραφή και σχετική αρχειοθέτηση του υλικού, 18TB.


Με ποιο σκεπτικό έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού; Υπάρχει υλικό που δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική εκδοχή του ντοκιμαντέρ;


Από τα τέλη του 2009-αρχές 2010 είναι το υλικό που είχαμε γι’αυτή την ταινία, αλλά της Angélique η Χρυσή Αυγή τής είχε κινήσει το ενδιαφέρον από το 1984-5. Είχε η ίδια μια γενική ιδέα γιατί ήξερε όλο το υλικό και μπορούσε να διαλέξει τι να κρατήσει για να αποτυπώσει την ανθρωπογεωγραφία της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης. 

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται ακροθιγώς αναφορά σε ορισμένες πτυχές της δράσης της Χρυσής Αυγής. Αυτό που ενδιέφερε ήταν να καταγραφούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της, η νοοτροπία, οι αντιλήψεις τους και το από πού προέρχονται οι σημερινοί υποστηρικτές της και ποια σχέση έχουν με τον παλιό πυρήνα του κόμματος. Το υλικό που παραλάβαμε ήταν χιλιάδων ωρών και γι’αυτό έπρεπε να είμαστε επιλεκτικοί.


Υπάρχει, και η σκέψη μας είναι να το αξιοποιήσουμε μελλοντικά σε επόμενο ντοκιμαντέρ αλλά αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ από την πλευρά της Χρυσής Αυγής;


Η Angélique τούς είχε προσεγγίσει με την ιδιότητά της ως δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια γαλλόφωνων μέσων. Ο Παναγιώταρος είχε δεχτεί να της δώσει συνέντευξη αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όταν η Angélique του είπε θέλω να δείξω τι σκέφτεστε, ποιοι είστε κλπ. προς τον έξω κόσμο, δέχτηκαν να πραγματοποιήσει τα ρεπορτάζ και τις λήψεις που έκανε στην τοπική οργάνωση των νοτίων προαστίων, στον Άλιμο. Δέχτηκαν γιατί θεώρησαν ότι μπορούν να ρυθμίσουν το βαθμό και τον τρόπο της έκθεσής τους, δεν την εμπιστεύτηκαν ποτέ πραγματικά.


Δεχτήκαμε απειλές και τηλεφωνικά και μέσω των social media. Κάποιος χρήστης του twitter απευθύνθηκε στην Angélique και της είπε: “Μια σφαίρα στο κεφάλι θέλεις”. Oι διαδικτυακές απειλές δεν είναι κάτι σημαντικό αλλά τεκμηριώνουν ακριβώς το γεγονός πως νιώθουν ότι εκτέθηκαν. Φόβος υπάρχει. Δεν μπορεί να μην υπάρχει απέναντι στο κτηνώδες μίσος και την ωμή βία αλλά δεν πρέπει να υπαγορεύει τις πράξεις σου, γιατί τότε έχεις ήδη νικηθεί.


Υπήρξε κάποια θεσμική παρέμβαση; Ποια στάση τήρησε το αντιφασιστικό κίνημα; Ενθάρρυνε τη συζήτηση για το ντοκιμαντέρ ή αδιαφόρησε;


Απ’όσο γνωρίζουμε, όχι, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση.

Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν ιδιαίτερα θετικό και υποστηρικτικό. Ερχόταν στις προβολές για να εμποδίσει τυχόν επεισόδια που ήταν πιθανό να δημιουργηθούν και ανέλαβε την οργάνωση προβολών σε διάφορα μέρη.

Είστε ικανοποιημένοι από την απήχηση του ντοκιμαντέρ και τη συμμετοχή στις προβολές σε Ελλάδα και εξωτερικό;


Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό. Οι αίθουσες των προβολών είναι παραπάνω από γεμάτες από ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας. 

Oι προβολές στο εξωτερικό εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γίνονται παραλληλισμοί με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και εγείρονται ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα ένα νεοφασιστικό κόμμα να διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο της εξουσίας σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Βρείτε το ΟmniaTV σε


Facebook: https://www.facebook.com/omniawebtv/
Twitter: https://twitter.com/@omniatv
Youtube: https://www.youtube.com/user/omniawebtv
Εδώ https://omniatv.com/community/videos?groupid=61 υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα βίντεο που αφορούν στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Εδώ https://goldendawnapersonalaffair.com/el/screenings μπορείτε να ενημερώνεστε για τις διάφορες κατά τόπους προβολές του ντοκιμαντέρ Golden Dawn: A Personal Affair.
Εδώ https://www.youtube.com/watch?v=gztN5csr0-4 μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από το υλικό που δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική εκδοχή του ντοκιμαντέρ.

Advertisements