Γράφει η Κύρα Πουλίδου

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται η επιθετική στάση της Τουρκίας, τόσο στο διάβημα του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης σχετικά με την δικαιοδοσία της στο Αιγαίο, όσο και τη στροφή του προς τη Μοσούλη.

Όσον αφορά το πρώτο γεγονός, έχει να κάνει με την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ερντογάν. Ειδικότερα, όταν στις 13 Σεπτεμβρίου το Αμερικανικό Ναυτικό γιόρτασε τα 241 χρόνια από την ίδρυσή του, δημοσιεύτηκαν στο Twitter μηνύματα, ένα εκ των οποίων έστρεψε την προσοχή της τουρκικής ηγεσίας.

Το επίμαχο μήνυμα ήταν αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Τρίπολης του 1804 όταν η Αμερικανική δύναμη νίκησε την τουρκική στην συγκεκριμένη ναυμαχία.

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, ώστε το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας να προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες εναντίον των ΗΠΑ, με την κατηγορία πως το διαδικτυακό αυτό μήνυμα έκρυβε προπαγανδιστικό χαρακτήρα σε βάρος της Τουρκίας και προειδοποιούσε την κυβέρνηση Ερντογάν, ότι εάν εισβάλλει στη Μοσούλη, στο Β. Ιράκ, οι δυνάμεις της θα έχουν την ίδια κατάληξη όπως τότε στην Τρίπολη.

Έπειτα από τον ντόρο που προξενήθηκε, το μήνυμα διαγράφηκε.

Σημαντικός παράγοντας της ενίσχυσης της καχυποψίας μεταξύ Άγκυρας- Ουάσινγκτον, αποτελεί η εν εξελίξει εκστρατεία του ιρακινού στρατού, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με σκοπό την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (γνωστό ως Daesh).

Γιατί όμως η Μοσούλη (Mosul) έχει τόση μεγάλη σημασία για τον Ταγίπ Ερντογάν;

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως ήττα, δεν εννοούσε μόνο την «απώλεια» των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Μοσούλης – για τον Ερντογάν επομένως αυτό δεν είναι επιτρεπτό να συμβεί ξανά.

Εδώ, είναι σημαντικό να τονιστεί το λεγόμενο «Εθνικό συμβόλαιο» του 1920 του Κεμάλ Ατατούρκ, όπου η Μοσούλη και το Κιρκούκ (πετρελαϊκά αποθέματα) βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.

Ποιο το στρατηγικό πλεονέκτημα για την Τουρκία;

Σκοπός του Τούρκου προέδρου είναι τόσο να περιοριστεί συνοριακά το ιρακινό Κουρδιστάν με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή, όσο και να εμποδιστεί -με τις εισβολές στη Συρία- η δημιουργία μίας de facto μεγάλης αυτόνομης περιοχής των Κούρδων.

Advertisements